072-3291439
 
 
מספר
מקשר
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
פרופ' רם אדוארד
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מאמרים

 
פרופ' רם אדוארד ידוע כמומחה לכירורגיה כללית, מחלות רצפת האגן ופרוקטולוגיה.
 
 
מאמרים
 
 
 

פיסורה אנאלית

 
פיסורה אנאלית (anal fissure) היא מחלה נפוצה של פי הטבעת, הגורמת לסבל רב ללוקים בה. בפיסורה נוצר סדק (או חתך) בעור המצפה את מוצא פי הטבעת. ברוב המקרים הקרע נוצר בדופן האחורית שלו, ובאחוזים בודדים בלבד בדופן הקדמית. המחלה מתאפיינת בכאבים עזים בעת היציאות ובדימום קל.
 

סיבות לתופעה

 
הסיבה העיקרית להופעת הפיסורה היא בדרך כלל עצירות קשה ומעבר של צואה קשה, שגורמת לשריטה ברירית ובעור. הפציעה מעמיקה עד לסוגר הפנימי של פי הטבעת, וגורמת לכאב שיוצר התכווצות קשה ומכאיבה של השריר הטבעתי. סיבות נוספות להיווצרות הפיסורה הינם לחץ מוגבר של הסוגר הטבעתי הפנימי ומחלת קרוהן (מחלה דלקתית של מערכת העיכול).
 

תסמינים

 
כתוצאה מהכאב נוצר מעגל המוביל להתכווצות השריר ועצירות, הגורמת למעבר של צואה קשה דרך השריר המכווץ, שגורם בתורו לפציעה של הרירית. אזור פי הטבעת, באופן טבעי, מזוהם על ידי חיידקי המעי, ולכן לעתים מצטרף לתהליך זיהום, המונע את ריפוי הפיסורה.
התסמין האופייני ביותר לפיסורה הוא כאב עז בפי הטבעת, המתגבר במיוחד בזמן היציאה ולאחריה ונמשך מספר שעות. הכאב לפעמים מלווה בדימום קל, גירוי וגרד.
 

סוגי פיסורה

 
קיימים שני סוגים של פיסורה, אקוטית או חריפה, אשר מופיעה וחולפת תוך 3 שבועות באופן ספונטני. אם תוך 3 שבועות הפיסורה לא החלימה, היא הופכת לכרונית.
 

מה אפשרויות הטיפול בפיסורה?

 
  • ריכוך היציאות, כך שלא יפצעו שוב ושוב את האזור
  • הרפיית השריר הטבעתי באמצעים תרופתיים או כירורגיים
 

הטיפול השמרני

 
  • תזונה מתאימה, שעוזרת לריכוך הצואה - תזונה עשירה בסיבים ובתוספי סיבים תזונתיים טבעיים, כולל סיבים על בסיס פסיוליום ומרככי צואה כמו נורמאלאקס
  • מריחת משחה באזור פי הטבעת כדי להרפות השריר הטבעתי המכווץ כמו נפידיפין ורקטוגסיק - הנפידיפין הינו חוסם סידן המשמש לטיפול במחלות קרדיאליות. ב- 1996 נמצא לו שימוש נוסף, והוא הטיפול בפיסורה אנאלית. הנפידיפין מוריד את הפעילות של הסוגר האנאלי הפנימי על ידי מניעת שחרור הסידן מתאי הסוגר הפנימי. אחוז ההצלחה במחקרים שונים הגיע ל- 80%. במידה וטיפול זה נכשל - עוברים להתערבות כירורגית.
 

הטיפול הניתוחי

 
ניתוח לטיפול בפיסורה מתבצע בהרדמה כללית או אזורית, וכרוך לרוב באשפוז של יום אחד. בניתוח מבצעים חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי (השריר המכווץ) (Iateral sphincterotomy), ובכך גורמים לשבירת מעגל הכאב וההתכווצות המפריעים לריפוי. בניתוח מבצעים חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי (השריר המכווץ), שהוא האחראי על כ- 10% - 15% מיכולת השליטה בצואה.

ברוב המכריע של המקרים הניתוח אינו משפיע על יכולת השליטה. עם זאת, אם קיימת הפרעה בשליטה על סוגר פי הטבעת - חשוב להודיע על כך לרופא טרם הניתוח. אחוזי הצלחת הניתוח עומדים על כ-95%, ריפוי תוך 3 שבועות מיום הניתוח. הניתוח כרוך לרוב באשפוז של יום אחד.

ככל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח לתיקון פיסורה איננו חף מסיכונים ומסיבוכים. הסיבוכים הספציפיים לניתוח בטווח הקצר הם: דימום, כאבים, זיהום ומורסה, אי שליטה זמנית על גזים או צואה. פחות מ- 1% מהמטופלים יחוו אי שליטה על גזים או צואה לטווח הארוך.
 

תהליך ההחלמה

 
בדרך כלל, הכאב נעלם מיד או תוך ימים בודדים לאחר הניתוח, וההחלמה המלאה מתרחשת כעבור מספר שבועות. קיימת חשיבות רבה להמשך טיפול במרככי צואה ולשמירה על ניקיון האזור בכל תקופת ההחלמה ובהמשכה. הניתוח פותר את הבעיה אצל יותר מ-90% מהמנותחים. כדי להפחית את הסיכון לחזרת הבעיה, מומלץ לסגל תזונה עשירה בסיבים או להשתמש בתוסף סיבים טבעוני לטווח ארוך.
 

פרסומים מקצועיים